Filosofie

Crisis

April is de Maand van de Filosofie. Daarom plaatsen we deze maand elke dag een nieuwe tekst of video op Filoblog. Vandaag een lemma uit het Klein filosofisch lexicon van Henri Oosthout, dat twee weken geleden is verschenen bij Uitgeverij Klement.

Crisis — (Grieks: ‘onderscheiding’, ‘beslissing’.) Moment of periode waarin het oude wankelt en het nieuwe nog in nevelen is gehuld.

Ø Hoewel het woord ‘crisis’ in het dagelijkse spraakgebruik doorgaans negatief wordt gebruikt (periode van chaos, rampen of grote dreigingen), is het tweede deel van de definitie evenzeer van belang als het eerste. De crisis is niet slechts instorting van het oude. Zij maakt de weg vrij voor een nieuwe orde of een nieuw ↗wereldbeeld, al is het gedurende de crisis zelf nog onduidelijk in welke richting deze ontwikkeling zal verlopen. In dit laatste opzicht onderscheidt de crisis zich van een breuk of omwenteling waarbij het oude weliswaar plotseling ten onder gaat maar de contouren van het nieuwe zich al klip en klaar aftekenen.

Deel:
VORIGE ARTIKEL

Geplaatst door - - 0 reactie
VOLGENDE ARTIKEL

Geplaatst door - - 0 reactie

Geef een reactie