Maatschappij

De angstparadox – Frank Mulder in Filosofie Magazine over Vloeibare tijden

Zygmunt BaumanBinnen de gated communities is de angst het grootst, zeggen de socioloog Zygmunt Bauman en zijn dochter, de architecte Irena Bauman. ‘De angst is structureel geworden’, constateert Henk Oosterling.

‘Het is helaas niet veiliger geworden in Nederland’, vertelt de website. ‘Wat zou het toch heerlijk zijn als we een plek vonden waar alleen mensen met goede bedoelingen kunnen komen.’ Terwijl de vogeltjes vredig tsjilpen, verschijnt een idyllisch plaatje van het nog te bouwen Park Bloeyendael, een ‘luxe woonoase’ tussen Utrecht en De Bilt, inclusief park, waar kinderen veilig kunnen spelen en waar de conciërge in de gaten houdt wie er in en uit gaat. ‘Het is niet eenvoudig uit te leggen hoe enorm rustgevend dat gaat worden.’

Rustgevend? De bekende socioloog Zygmunt Bauman gelooft er niet veel van. In 2007 beschreef hij al de opkomst van dergelijke gated communities in zijn boek Liquid Fear. Over die vloeibare angst schrijft hij ook in zijn recent verschenen Vloeibare tijden. Leven in een tijd van onzekerheid. Hij ziet onze tijd als een tijd van permanente onzekerheid, die zich vooral uit als angst voor mensen die vreemd of anders zijn. Jezelf en je eigendom beschermen door hekken te bouwenverandert niets aan die onzekerheid. Wie zich afsluit, verliest alleen maar nog meer van zijn toch al gebrekkige vaardigheid om met het vreemde om te gaan.

Om het volledige artikel te lezen op de website van Filosofie Magazine, klik hier.


Vloeibare tijden. Leven in een tijd van onzekerheid geschreven door Zygmunt Bauman werd vertaald door door J.M.M. de Valk. Het verscheen eerder dit jaar bij Uitgeverij Klement.

Deel:
VORIGE ARTIKEL

Geplaatst door - - 0 reactie
VOLGENDE ARTIKEL

Geplaatst door - - 0 reactie

Geef een reactie