Filosofie

De blik van mens tot mens

Reisliteratuur gaat niet over feiten en historische waarheden, vindt filosoof Ruud Welten. “De reiziger reist allereerst door zijn verbeelding.”

Door: Mariska Jansen

Op reis dwalen we rond in stoffige steden, trekken we door onbekende landschappen. Proeven we exotische gerechten, zoals geroosterde cavia, het nationale gerecht van Peru. Maar wat minstens zoveel indruk maakt en ons aanspoort op reis te gaan, is de ontmoeting met de plaatselijke bevolking: de vreemde ander.

“Het ontmoeten en leren kennen van de ander kan een belangrijke drijfveer zijn om te reizen en dat geldt zeker voor veel schrijvers van reisliteratuur,” schrijft filosoof Ruud Welten in zijn pas verschenen boekje Onder vreemden, de ander in de reisliteratuur.

Die nieuwsgierigheid naar vreemde volkeren blijkt niet van alle tijden. De upper class die in de zeventiende eeuw een Grand Tour door Europa maakt, is niet benieuwd naar ‘de ander’. De reis naar Italië, dat als bakermat van de westerse beschaving gold, was vooral een bevestiging van de grootsheid van de eigen cultuur.

Lees de volledige recensie op de website van Nieuwwij

Deel:
VORIGE ARTIKEL

Geplaatst door - - 0 reactie
VOLGENDE ARTIKEL

Geplaatst door - - 0 reactie

Geef een reactie