Filosofie

De rol en invloed van Spinoza’s gedachtegoed in onze tijd

Benedictus de Spinoza wordt geboren in Amsterdam uit Portugees-Joodse ouders. Zijn onafhankelijke opstelling brengt hem al op jonge leeftijd in conflict met de joods-Sefardische gemeenschap waarin hij opgroeit.

‘Om goed te leven moeten we kennis verwerven, de rede volgen en ons niet laten meeslepen door emoties’, aldus Spinoza in zijn belangrijkste boek ‘Ethica’. En: ‘God is geen bovennatuurlijk wezen. God valt samen met de natuur.’

Door deze opvattingen werd hem goddeloosheid verweten. Zijn andere grote werk – ‘Theologisch-politiek tractaat’ – is één van de oudste pleidooien voor vrijheid van meningsuiting. Beide boeken worden na publicatie meteen verboden. Praktisch filosoof Miriam van Reijen, auteur van het boek Spinoza in bedrijf gaat in deze video in gesprek met een groep jonge geïnteresseerden over de rol en invloed van Spinoza’s gedachtegoed in onze tijd.

‘Een land kan alleen maar veilig en vrij zijn als er vrijheid van meningsuiting is’, zei Spinoza. Dat wil niet zeggen dat vrijheid van meningsuiting meteen vrijheid van handelen is, want ‘dat kan de vrijheid van de ander belemmeren’.

Deel:
VORIGE ARTIKEL

Geplaatst door - - 0 reactie

Geef een reactie