Filosofie

De wereld van lovers en haters

Volgens Oek de Jong, de schrijver van ‘Opwaaiende zomerjurken’ en ‘Pier en Oceaan’, bestaat de wereld uit twee soorten mensen: lovers en haters. Wat kenmerkt de lovers en welke schrijvers zijn de haters?

Het is heel verleidelijk om de wereld van tijd tot tijd in tweeën te delen. Het zet de zaken op scherp. Even geen nuances. Het is wel erg simplistisch en er zit ook wel een kwaadaardig kantje aan, maar het voordeel van de helderheid is niet te versmaden. Het neigt ook naar gebrek aan beschaving: reken maar dat de tweedeler zelf aan de fortuinlijke kant van de verdeling komt te staan.

W.F. Hermans was een hater. Hij was misschien wel aardig tegen typemachines, zijn vrouw, Hella Haasse en Sylvia Kristel, maar daar bleef het bij

Een van de beruchtste tweedelingen is die van de Amerikaanse schrijfster Ayn Rand. Die zei dat de wereld bestond uit ‘scheppers en volgers’. De volgers moesten zich daarbij heel gedwee opstellen tegenover de scheppers want ze hadden niet de talenten van de scheppers. De Duitse filosoof Friedrich Hegel was minder kwaadaardig toen hij de wereld indeelde in ‘meesters en slaven’. Hij was minder kwaadaardig omdat de slaven bij hem uiteindelijk minder slaaf werden door de dialectiek die zou ontstaan tussen hen en de meesters. Ze zouden uiteindelijk naar elkaar toegroeien. Daarvan was geen sprake bij de Duitse rechtsfilosoof Carl Schmidt. Hij is de bedenker van de tegenstelling ‘vriend en vijand’ in de politiek. In die termen moest je in de politiek altijd denken, meende hij, dat was ‘realistisch’. Een jaar later, in 1933, werd hij lid van Hitlers partij. Drie jaar later werd hij uit de partij gezet, maar zijn harde vriend en vijand-tegenstelling gaf hij niet op.

Lees het volledige artikel op de website van Vrij Nederland.

Deel:
VORIGE ARTIKEL

Geplaatst door - - 0 reactie
VOLGENDE ARTIKEL

Geplaatst door - - 0 reactie

Geef een reactie