Filosofie

Jos de Mul: De mens was altijd al een cyborg

Jos de Mul, ‘De mens was altijd al een cyborg’. Interview met Barbara Debusschere. De Morgen, Bijlage Zeno, 29 maart 2014, 6-7.

Wist u dat er al begrafenissen zijn geweest van gezelschapsrobots, en dat daarbij is gewéénd? Qua mensmachines en andere bizarre technische ontwikkelingen hebben we het laatste nog lang niet gezien, aldus Jos de Mul, hoogleraar wijsgerige antropologie. ‘Het zijn logische gevolgen van onze evolutie. Wij zijn van nature kunstmatig.’

‘PedoBots’ die pedofielen in het oog houden en zo nodig de politie verwittigen. Nanobots die zich een weg banen door onze aderen om schade te herstellen. Intelligente gebouwen die ons als een interactieve huid omhullen. Planten waarin het chlorophyl is vervangen door siliconen die veel beter zonlicht omzetten, zodat de voedselproductie kan vertienvoudigen. Dankzij genetische manipulatie alleen nog intelligent nageslacht krijgen, zonder erfelijke ziekten. En permanent digitaal met elkaar in verbinding staan, zodat we als een superintelligent globaal brein kunnen functioneren.

Sciencefiction? Niet volgens Jos de Mul, hoogleraar wijsgerige antropologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Naar aanleiding van de Maand van de Filosofie die dinsdag begint, werkte hij drie scenario’s uit voor de toekomst van de mens. “Wij zijn van nature kunstmatig. Dit zijn logische vooruitzichten.”

Maar het zijn geen voorspellingen?

De Mul: “Ik verdiep mij in de vraag wat de mens zou kunnen zijn. Dat is helemaal iets anders dan voorspellingen doen of sciencefiction schrijven. Ik ga uit van ons verleden en ons heden. Vandaag baden onze levens in ‘versmeltingstechnologiën’. Onder andere de nanotechnologie, biotechnologie, informatietechnologie en cognitieve technologie hebben ons een gereedschapskist vol nieuwe instrumenten gegeven waarmee onze experimenteerdrift een nieuw en mogelijk beslissend stadium heeft bereikt.

”Die nieuwe technologieën versmelten met elkaar maar ook steeds meer met ons, de organische mens. Wat betekent dat voor de mens? Hoewel we keuzevrijheid hebben, is die niet totaal. Je kunt niet altijd voorzien welke effecten een bepaalde technologie zal hebben. Daarom het belang van doordenken op de huidige tendensen.”

Welke voorbeelden vallen u vandaag op?

”In Japan hebben androi?de robots hun intrede gedaan in de ouderenzorg en in de wereld van het amusement. In de neurotechnologie laat het resusaapje Idoya vanuit een Amerikaans lab zien hoe het met zijn gedachten de androi?de robot CB-1 in Kyoto aanstuurt. En op dit moment sturen de eerste volledig verlamde dwarslaesiepatiënten met hun gedachten hun robotarm en computer aan.

”In 2001 werd bekend dat er in de VS tot dat moment ongeveer dertig genetisch gemodificeerde baby’s waren geboren, van wie vijftien in het kader van een experimenteel programma. Het ging om mutaties die worden overgedragen op het nageslacht.”

Er is hevig protest tegen dat soort evoluties. Maar u stelt dat wij van nature kunstmatig zijn, dat we altijd al cyborgs waren? 

”Protest is er altijd. Plato was tegen de invoering van het schrift. Dat zou de intellectuele meerwaarde van de dialoog verloren doen gaan. Vandaag is iemand die niet kan schrijven een analfabeet.

”Zo zijn er talloze voorbeelden.

Lees het volledige interview op de website van Jos de Mul, klik hier.

Deel:
VORIGE ARTIKEL

Geplaatst door - - 0 reactie

Geef een reactie