Filosofie

Lezing door psychiater en filosoof Antoine Mooij

We zijn niet ons brein, we zijn onze taal. Volgens de Franse psychoanalyticus Jacques Lacan (1901-1981) is de mens een homo symbolicus. Zijn toegang tot dé werkelijkheid is nooit direct, maar altijd bemiddeld door woorden, beelden en formules.

Nu zou je denken dat Lacan zelf duidelijke taal probeert te spreken, maar dat valt tegen. Zijn Seminaires en Ecrits staan bekend om hun obscuriteit en ontoegankelijkheid. Misschien wel juist omdát hij ons probeert te doordringen van het feit dat dé werkelijkheid per definitie onbegrijpelijk is.

Filosoof en psychiater Antoine Mooij, auteur van het pas verschenen boek In de greep van de taal (Uitgeverij Sjibbolet) onderzoekt in zijn lezing het ‘representerend vermogen’ van de mens en legt uit waarom het de sleutel is tot wat ons mens maakt – onze autonomie en onze vrije wil. Want we mogen dan een lichaam hebben en een mooi stel hersenen, maar zonder taal zijn we nergens.

Na zijn lezing gaat Antoine Mooij onder leiding van filosoof en programmamaker Lisa Doeland in gesprek met psychoanalyticus en filosoof Philippe van Haute van de Radboud Universiteit.

Antoine Mooij is emeritus hoogleraar forensische psychiatrie en heeft veel werk gepubliceerd op het snijvlak van psychoanalyse en filosofie. In 2015 verscheen van zijn hand In de greep van de taal. Symbolisering en betekenisgeving: Lacan en Cassirer. Mooij ontmoette Lacan in 1972 en 1975 tijdens zijn bezoeken aan Parijs.

Deel:
VOLGENDE ARTIKEL

Geplaatst door - - 0 reactie

Geef een reactie