Maatschappij

Om onze rijkdom hoort geen hek

Wij discrimineren op basis van afkomst en overtreden dus artikel 1 van de Grondwet. Want mensen binnen onze grenzen tellen mee, mensen daarbuiten niet, stelt politiek geograaf Henk van Houtum.

Voor handel en kapitaal zetten we de grenzen open, maar als het gaat om armoede en migratie denken we nog puur in nationale hokjes. Dat is krom, vindt hoogleraar politieke geografie Henk van Houtum.

Hij heeft een jetlag, want hij is net terug van een bezoek aan de grens tussen Noord- en Zuid-Korea. “Een bizarre gewaarwording. Daar sta je dan, met tientallen bussen vol toeristen, te kijken naar een van de zwaarst bewaakte grenzen ter wereld. Het is een commercieel theater geworden.” Maar hij heeft er wel wat van geleerd. “Voor je ligt een van de meest gesloten en dictatoriale landen ter wereld. Achter je ligt een van de meest kapitalistische landen ter wereld. In een paar decennia gemaakt, na meer dan zeshonderd jaar gezamenlijke Koreaanse geschiedenis. Het laat zien dat een grens niet een vanzelfsprekendheid is, maar een politiek maaksel.”

Van Houtum, hoofd van het Nijmegen Centre for Border Research van de Radboud Universiteit en hoogleraar geopolitiek van grenzen in Bergamo (Italië), heeft een missie: de relatie tussen nationale grenzen en mondiale rechtvaardigheid op de academische agenda krijgen. Met een studiegroep van deskundigen heeft hij een bundel essays uitgebracht onder de titel ‘Eerlijke nieuwe wereld. Over verdelende rechtvaardigheid, grenzen en migratie‘.

“De armoede in de wereld is dramatisch, en de ongelijkheid groeit. Meer dan een miljard mensen leeft van minder dan 1 dollar per dag, gemeten in relatieve koopkracht. Zes procent van de mensheid heeft bijna 59 procent van de mondiale rijkdom in handen. Daar horen wij bij. Nederlanders behoren mondiaal tot de Quote 500. Je zou verwachten dat deze grove ongelijkheid dagelijks nieuws is, en de allerhoogste prioriteit voor politiek en wetenschap. Niet dus. De coalitie bezuinigt een miljard op ontwikkelingshulp, en spreekt tegelijkertijd van ‘bruggen bouwen’. We doen alsof onze verantwoordelijkheid ophoudt bij de grens.”

Lees het volledige interview met Henk van Houtum op de website van Trouw.

Deel:
VORIGE ARTIKEL

Geplaatst door - - 0 reactie
VOLGENDE ARTIKEL

Geplaatst door - - 0 reactie

Geef een reactie