Filosofie

Pleit voor goed gebruik van het gezond verstand

Ons leven uitbesteden aan experts, het is wat we in steeds grotere mate zijn gaan doen. En niet alleen als het gaat om een verbouwing of om de aanschaf van een nieuw huis. Nee, ook wanneer het ons dagelijks leven betreft, onze relaties met anderen en onszelf lijken we in toenemende mate een beroep te doen op mensen van wie we vermoeden dat ze deskundiger zijn dan wij, zoals coaches en therapeuten. Dit is een ontwikkeling waartegen Bransen verzet aantekent.

Bransen doet dit in het eerste deel van zijn boek aan de hand van een gedachtenexperiment dat zich afspeelt op het Aristotelische eiland Endoxa. Op een narratieve, verhalende wijze, onderzoekt hij daar de werking van het gezond verstand door te bedenken hoe een groep van fictieve mensen met elkaar zou kunnen omgaan. Welke tussenmenselijke misstappen begaan ze, welke vergissingen maken ze en tot welke oplossingen komen ze?

In het tweede deel spitst Bransen toe op een aantal casussen, die zijn argument moeten verduidelijken. Hij voert enkele specialisten op: een hockeycoach, een wijkregiseur en een getuige-deskundige. Met deze voorbeelden maakt Bransen duidelijk dat experts, net als wij niet-deskundigen, uiteindelijk zijn aangewezen op hun gezond verstand. Daarmee wordt aannemelijk dat ook gewone mensen hun gezond verstand kunnen en moeten terug claimen. Lees verder op de website van Filosofie-Online.nl.

Deel:
VORIGE ARTIKEL

Geplaatst door - - 0 reactie
VOLGENDE ARTIKEL

Geplaatst door - - 0 reactie

Geef een reactie