Filosofie

Wat kan ik weten, wat moet ik doen en wat mag ik hopen?

Aan Kant danken we het idee van de autonome mens; de mens die voor zichzelf denkt, en zich niet onmondig laat leiden door een ander. ‘Sapere aude!’ schrijft Kant in 1784. Ofwel: ‘Durf te denken! Kant laat in zijn ‘Kritiek van de zuivere rede’ zien dat er een grens is aan wat we kunnen kennen. In die tijd deden filosofen uitspraken over het bestaan van God of de onsterfelijkheid van de ziel, maar volgens Kant is dat louter speculatie.

In de beroemde categorisch imperatief geeft Kant een criterium: handel volgens dat principe waarvan je zou willen dat het een algemene wet wordt. Een autonoom mens weet dat hij niet egoïstisch zijn gang kan gaan. Als immers iedereen dat zou doen, gaat het ten koste van ieders vrijheid. De mens is onderhevig aan natuurwetten, en tegelijkertijd – als moreel wezen – autonoom. Gastspreker in deze aflevering van Durf te denken is filosoof Ad Verbrugge.

Onlangs verscheen bij Uitgeverij Sjibbolet het boek Het ontstaan van het heelal en de goede God van Immanuel Kant. Ook leverbaar is de inleiding op het gedachtegoed van Kant dat onder redactie van filosoof Joachim Leilich tot stand kwam.

Deel:
VORIGE ARTIKEL

Geplaatst door - - 0 reactie
VOLGENDE ARTIKEL

Geplaatst door - - 0 reactie

Geef een reactie