Economie

Zoveel schuld en nergens een zondebok

Liesbeth Noordegraaf-EelensJos de Mul en Liesbeth Noordegraaf-Eelens willen weten wie we kunnen aanspreken op de huidige eurocrisis en zien een Griekse tragedie: “Kun je mensen verantwoordelijk houden voor zaken die ze zelf niet kunnen beheersen?”

De eurotop van 26 oktober had een einde moeten maken aan de euro-crisis, maar met de aankondiging van het Griekse referendum de afgelopen dagen nemen de verbijstering en verwarring weer toe. Waarom lukt het Europa niet de crisis te bedwingen? Is dat te wijten aan de onvoorspelbaarheid van de financiële markten of is het veeleer te wijten aan een gebrek aan leiderschap?

Een wereld zonder financiële crises, omvallende banken en landen die balanceren op het randje van de afgrond: het lijkt een onrealistische wensdroom. Sinds een jaar of vijf sleept de wereldeconomie zich voort van de ene crisis naar de andere. Het begon in 2007 met de subprime mortgage (‘rommelhypotheken’) crisis, die een jaar later leidde tot een wereldwijde bankencrisis. Nationale overheden moesten banken redden. Op dit moment zuchten de Verenigde Staten en diverse landen in Europa onder torenhoge overheidsschulden.

Wie wil daar de verantwoordelijkheid voor dragen? De schuldigen geven niet thuis. Met het geld is ook de morele verantwoordelijkheid verdampt. Dat heeft alles van doen met de komst van wat we hier de ‘onzekerheidssamenleving’ zullen noemen.

Lees het volledige artikel op de website van dagblad Trouw, klik hier.


populismeJos de Mul is als hoogleraar wijsgerige antropologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij schreef ‘De domesticatie van het noodlot. De wedergeboorte van de tragedie uit de geest van de technologie‘ (2006) en ‘Paniek in de polder. Politiek en populisme in Nederland‘ (2011).

Liesbeth Noordegraaf-Eelens is als filosoof en econoom verbonden aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur en de Erasmus Universiteit. Zij schreef ‘De overspelige bankier – Van homo economicus tot Übermensch’ (2004) en (met Olav Velthuis) ‘Op naar de volgende crisis! Over het verleidend vermogen van de financiële markt‘ (2009).

Deel:
VORIGE ARTIKEL
Geplaatst door - - 0 reactie
VOLGENDE ARTIKEL

Geplaatst door - - 0 reactie

Geef een reactie