Nieuws

Het begin van de melancholie

Zaterdag 10 maart presenteerde Ben Schomakers in boekhandel De Groene Waterman te Antwerpen zijn nieuwe boek: Het begin van de melancholie. In dit prachtige boek, dat u hier kan bestellen, betoogt Ben Schomakers dat we ons hoofd niet moeten afwenden van ons verdriet. Immers, verdriet kan ons inzicht geven in wie wij zijn, maar ook in wat een mens is. In dit prachtige essay komen verschillende, zeer herkenbare facetten van onze omgang met verdriet en melancholie aan bod: de moeizaamheid van de troost, het geheugen van het verlangen, het dwepen met het tragische en het vrije-onvrije verder leven na het verdriet. Een originele kijk op melancholie als hoopgevende bron van inzicht in de structuur van de ziel en het bestaan.

Ben Schomakers is filosoof en classicus en vertaalt teksten uit de Griekse Oudheid, waaronder Aristoteles’ Over de ziel en Sophocles’ Oedipus heerst. Hij bereidt een vertaling voor van de volledige Metafysica van Aristoteles. In 2015 verscheen bij Sjibbolet onder zijn redactie (met Marc De Kesel) de bundel De schoonheid van het nee – Essays over Antigone. Over dit laatste boek schreef iFilosofie: ‘Een breed scala aan essays over Antigone die even erudiet als uiteenlopend zijn.’

Deel:
VORIGE ARTIKEL

Geplaatst door - - 0 reactie
VOLGENDE ARTIKEL

Geplaatst door - - 0 reactie